ΟΜΙΛΙΑ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Παρασκευή, 30 Νοεμβρίου 2012εκτύπωση

Χαιρετισμός εκλεγμένου Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτη Ψωμιάδη σε Αναπτυξιακό Συνέδριο Επιμελητηρίου Πιερίας «Επιχειρηματικότητα, ανταγωνιστικότητα, ανάπτυξη της Πιερίας», Κατερίνη, 30/11/12, Επιμελητήριο Πιερίας

 

 

Επιτρέψτε μου εν πρώτοις να συγχαρώ το Επιμελητήριο Πιερίας για την εξαιρετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, να προχωρήσει στη διοργάνωση ενός αναπτυξιακού συνεδρίου μέσα σε ένα πρωτόγνωρα δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον.

Κύριε Πρόεδρε, κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου, τόσο εσείς όσο και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, αποδεικνύετε απόψε πως η δραστηριοποίηση είναι η καλύτερη απάντηση στην κρίση, πως η τοπική ανάπτυξη και η διαμόρφωση καλύτερων συνθηκών επιχειρηματικότητας αποτελεί για εσάς απόλυτη προτεραιότητα.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, η γη σας, η γη μας, είναι το πιο ισχυρό όπλο μας.

Με σημείο αναφοράς τον Όλυμπο, αναγνωρισμένο από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας φυσικής κληρονομιάς, ο τόπος αυτός διαθέτει κορυφαία συγκριτικά πλεονεκτήματα. Τον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση αυτού, την αλιεία, τη γεωργία, το εξαγωγικό εμπόριο, τον τουρισμό και κυρίως, το ανθρώπινο δυναμικό, με ένα δραστήριο και αγωνιστικό επιχειρηματικό κόσμο που ξέρει να μάχεται και να κερδίζει.

Οφείλουμε να δουλέψουμε, να αξιοποιήσουμε και να κεφαλαιοποιήσουμε τα πλεονεκτήματα αυτά σε ανάπτυξη, με μία αναγκαία, όμως, προϋπόθεση: να αποκτήσουμε ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.

Δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για καθυστερήσεις και ολιγωρίες για την ουσιαστική στήριξη, την απενεχοποίηση της επιχειρηματικότητας που αποτελεί τον μοχλό, το σημείο αναφοράς για την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, για την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια.

Γιατί η επιχειρηματικότητα σε όλη την Ελλάδα αλλά με ιδιαίτερη σφοδρότητα εδώ στην κεντρική Μακεδονία, έχει βρεθεί στο µάτι του κυκλώνα, δοκιμάζεται από την πρωτοφανή κρίση, η οποία με αφετηρία τα δημοσιονομικά ελλείμματα και το χρέος, πλήττει πλέον καίρια, εξοντώνει την αγορά.

Τα νούμερα είναι εφιαλτικά: Πάνω από 55.000 επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο» σ’ όλη την Ελλάδα, η μάστιγα της ανεργίας διαλύει τον κοινωνικό ιστό, ξεπερνώντας σε ποσοστό στους νέους το 50%, το καταναλωτικό κοινό έχει συρρικνωθεί.

Αυτό λοιπόν που θέλω να τονίσω, είναι πως πρέπει τώρα, μετά και την ευόδωση των προσπαθειών για την εκταμίευση της δόσης να τρέξουμε, να υπάρξει ισχυρή βούληση, σε κεντρικό επίπεδο, για την προώθηση, επιτέλους, των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, με τη δημιουργία νέων επενδυτικών ευκαιριών, με τη μείωση της φορολόγησης, με την καταπολέμηση της εξοντωτικής και πολυδαίδαλης γραφειοκρατίας. Δεν υπάρχει χρόνος για πρόσκαιρους πανηγυρισμούς. Γιατί σίγουρα στις Βρυξέλλες πήραμε μια βαθιά ανάσα, τα πράγματα θα μπορούσαν να είχαν εξελιχθεί πολύ χειρότερα.

Για να βγούμε από τη στενωπό της ύφεσης, δεν υπάρχει άλλος δρόμος, πρέπει να σταματήσουμε να «στραγγαλίζουμε» την επιχειρηματικότητα, να εμπιστευτούμε και να «θωρακίσουμε» τους Έλληνες επιχειρηματίες.

Να πέσει «φρέσκο» χρήμα στην αγορά, να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, να ενθαρρυνθούν οι μεγάλες επενδύσεις, να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα. Να δημιουργήσουμε το δικό μας δρόμο, να μπούμε και πάλι στο δρόμο της υγιούς ανάπτυξης.

Γιατί πάνω από τις δόσεις και τα μνημόνια που δεν βγάζουν πουθενά, που εξοντώνουν τη μεσαία τάξη, την αστική τάξη που έκτισε την Ελλάδα, πρέπει επιτέλους να αποφασίσουμε ποια Πατρίδα θέλουμε.

Προφανώς πρέπει να σωθεί η χώρα. Αλλά πρώτα να σώσουμε τους Έλληνες. Γιατί σας ρωτάω, τι νόημα, τι αξία έχει μια Ελλάδα με φτωχούς, απελπισμένους, ανέργους, οργισμένους; Χωρίς προοπτική; Χωρίς ελπίδα; Χωρίς ανάπτυξη;

Όπως εσείς κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου σωστά είχατε επισημάνει σε παλαιότερη ομιλία σας, εσείς οι επιχειρηματίες θέλετε το ελληνικό δημόσιο σύμμαχο, όχι εχθρό σας. Η γραφειοκρατία, η φορολογία, τα πρόστιμα, οι εγγυήσεις, το ΙΚΑ, λειτουργούν αποτρεπτικά για την επιχειρηματική πρωτοβουλία. Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα: Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στα πλαίσια υλοποίησης του νέου επενδυτικού νόμου Ν3908/11 για το έτος 2011 εγκρίθηκαν 21 επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 29,5 εκ. ευρώ και  χρηματοδότησης 10 εκ. ευρώ.

Για το έτος 2012, προβλέπεται η ένταξη 23 νέων επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 14,6 εκ. ευρώ και αιτούμενης χρηματοδότησης 6,5 εκ. ευρώ, των οποίων ολοκληρώνονται οι διαδικασίες αξιολόγησης.

Από τα προαναφερόμενα επενδυτικά σχέδια και ειδικά όσα έχουν υποβληθεί εντός του 2011, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης και ορισμένα έχουν ολοκληρώσει το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο της επένδυσης.

Οι επιχειρήσεις, όμως, αυτές αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης, αφού στο ξεκίνημά τους δεν  έχουν την υποστήριξη που απαιτείται από την πλευρά της πολιτείας.

Ενάμιση χρόνο μετά την πρώτη περίοδο υποβολής αιτήσεων, οι Υπηρεσίες που  υποστηρίζουν τον επενδυτικό νόμο, δεν είναι σε θέση να υποδεχτούν τα αιτήματα των επενδυτών, προκειμένου να υλοποιηθούν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προχωρήσουν οι σχετικές εκταμιεύσεις, αφού το μηχανογραφικό σύστημα που έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δεν μπορεί μέχρι σήμερα να δεχτεί αιτήσεις για την παραλαβή των έργων.

Είναι επιτακτική ανάγκη να ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες, έτσι ώστε όσοι επενδυτές έχουν υλοποιήσει το σύνολο ή μέρος της επένδυσης τους να υποβάλουν τα σχετικά αιτήματα για να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραλαβής των επενδυτικών έργων και των σχετικών εκταμιεύσεων από την πλευρά της πολιτείας.

Η καθυστέρηση αυτή, αφενός καθιστά επισφαλή την βιωσιμότητα αυτών των επενδύσεων και αφετέρου αποθαρρύνει άλλους ενδιαφερόμενους να αναλάβουν νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, όταν η ίδια η πολιτεία δεν βοηθά στον εξορθολογισμό του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνά η χώρα μας.

Αυτό που θέλουμε, αυτό που η Πατρίδα μας έχει σήμερα ανάγκη, είναι ένα μικρό, ευέλικτο, λειτουργικό και παραγωγικό κράτος.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες το Υπουργείο Ανάπτυξης κινούνται αναμφισβήτητα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η αναδιάρθρωση των δανείων που έχουν χορηγηθεί με εγγύηση ΕΤΕΑΝ, με την αποπληρωμή τους να επεκτείνεται μέχρι το Μάιο του 2014, η απεμπλοκή κονδυλίων που λιμνάζουν στο ΕΤΕΑΝ ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ και η χορήγηση κεφαλαίων κίνησης που θα φτάσουν τα 900 εκατομμύρια ευρώ, ώστε να «ανασάνουν» οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δίνουν το στίγμα πως σε επίπεδο κεντρικού κράτους κάτι αρχίζει να αλλάζει. Στις θετικές πρωτοβουλίες εντάσσεται σαφώς και η δρομολογούμενη ρύθμιση για την εξόφληση οφειλών φυσικών προσώπων προς την εφορία. Μακάρι οι δεσμεύσεις και οι εξαγγελίες να γίνουν άμεσα πράξη.

Όπως περιμένουμε να προχωρήσει και η μείωση του ΦΠΑ από το 23% στην εστίαση, ώστε να μην επιβεβαιωθούν οι φόβοι για «λουκέτα» και για 30.000 θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν να χαθούν μέσα στο 2013.

Από την πλευρά μας, είναι γνωστές οι θέσεις μας για τον «ακρωτηριασμό» της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, για την τραγική μείωση των κονδυλίων, την έλλειψη θεσμικής και διοικητικής αυτονομίας των αιρετών Περιφερειών σε θέματα σχεδιασμού και εφαρμογής αναπτυξιακών πολιτικών. Ένας κορυφαίος θεσμός απαξιώθηκε, διασύρθηκε από την πρώτη στιγμή.

Αυτός ο εξευτελισμός των Περιφερειών δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Οι 13 «μικροί πρωθυπουργοί» καταργήθηκαν στην πράξη, μείναμε ξυπόλητοι, το Μνημόνιο άλωσε την Αυτοδιοίκηση.

Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αγωνίζεται με τα ψίχουλα, την ελεημοσύνη από το κεντρικό κράτος. Σας λέω μόνο ότι πέρσι πήραμε 25 εκατ. ευρώ για έργα ενώ φέτος μόλις 1,5 εκ.!!! Τα λειτουργικά μας έσοδα μειώθηκαν κατά 40%, την ίδια ώρα που οι πόροι από τους ΚΑΠ κατακρημνίστηκαν κατά 60%! Όσο για τις δημόσιες επενδύσεις, δεν έφτασε στα ταμεία μας ούτε ένα ευρώ το 2012…

Αποτέλεσμα των πρακτικών αυτών, είναι η αδυναμία υλοποίησης μιας ολοκληρωμένης περιφερειακής στρατηγικής για την Ανταγωνιστικότητα από τις Περιφέρειες. Σχεδόν τα πάντα αποφασίζονται στην κεντρική κυβέρνηση και οι Περιφέρειες έχουν υποβαθμιστεί σε ρόλο κομπάρσου.

Παρ’ όλα αυτά πετύχαμε, δυο χρόνια τώρα, κόντρα στις αντιξοότητες, να κάνουμε έργο, και στις επτά περιφερειακές ενότητες. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στην 4η θέση μεταξύ των αιρετών Περιφερειών στην απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, με συνεχείς ανοδικές τάσεις.

Για το έργο που υλοποιείται εδώ στην Πιερία θα ήθελα να ευχαριστήσω δημόσια τόσο την Αντιπεριφερειάρχη Σοφία Μαυρίδου, όσο και όλους τους περιφερειακούς συμβούλους, τόσο της παράταξης μας, όσο και της αντιπολίτευσης για τη ειλικρινή διάθεση συνεργασίας που επιδεικνύουν.

Σημείο αναφοράς, η κατασκευή ενός πολύ μεγάλου έργου πνοής, έργου ουσίας, της περιφερειακής οδού της Κατερίνης, προϋπολογισμού 65 εκατομμυρίων ευρώ, που θα είναι έτοιμο στα τέλη του 2015 και αναμένεται να δώσει νέα ώθηση στην ανάπτυξη και στην εξωστρέφεια, διευκολύνοντας τις μεταφορές και ενισχύοντας την επιχειρηματικότητα. Γιατί ανάπτυξη χωρίς συγκοινωνιακά δίκτυα δεν νοείται.

Παράλληλα, μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτείται και η ανέγερση του Ενιαίου Λυκείου Κονταριώτισσας, η σύνταξη Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης της περιοχής Εθνικού Δρυμού Ολύμπου αλλά και η αποχέτευση των λυμμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λιβαδίου.

Ακόμη, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ενίσχυση Ανθρώπινου Δυναμικού» έχουν ενταχθεί τρία, συνολικά, έργα για την κατάρτιση ανέργων, συνολικού προϋπολογισμού 830.000 ευρώ.

Φίλες και φίλοι,

ένα είναι βέβαιο: Το αύριο στην Πατρίδα μας δεν θα είναι όπως το χθες. Θέλουμε και πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, να μην αφήσουμε να μας πάρει η κάτω βόλτα, να έχουμε πίστη και ελπίδα, να εμπιστευτούμε τις δυνάμεις μας, να ξαναχτίσουμε την Ελλάδα μας.

Ενωμένοι, μπορούμε.

Θερμά συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά για την πρωτοβουλία που αναλάβατε. Εύχομαι ολόψυχα κάθε επιτυχία, το συνέδριο αυτό να σηματοδοτήσει ένα καλύτερο αύριο για το Πιερικό επιχειρείν.

Βρείτε μας στο Facebook

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΨΩΜΙΑΔΗΣ

«Εάν έμαθα κάτι μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες ενεργούς παρουσίας στην πολιτική, είναι πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο εάν έχεις κερδίσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των συμπατριωτών σου.

Με σεβασμό στις Αρχές και στις Αξίες που κληρονόμησα από την οικογένεια μου, τους δασκάλους μου, την Πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα, πορεύτηκα το δικό μου έντιμο δρόμο στην πολιτική, από την Αυτοδιοίκηση μέχρι τα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, προσπαθώντας να συμβάλω με τις δικές μου μικρές δυνάμεις στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και περήφανης Ελλάδας.

Ο αγώνας αυτός, παρά τα βρώμικα παιχνίδια που στήθηκαν σε βάρος μου, τον οχετό της λάσπης, συνεχίζεται. Γιατί τώρα ήρθε η ώρα των απαντήσεων σε αυτούς που βιάστηκαν να με ¨τελειώσουν¨ πολιτικά.
Αρνούμαι πεισματικά τη δημοκρατία της σιωπής και του καναπέ. Μαζί θα χτυπήσουμε την αδικία, μαζί συνεχίζουμε. Δεξιοί και Αριστεροί, είναι ανάγκη πλέον για την Πατρίδα μας να προχωρήσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Γιατί στους αγώνες ενός ολόκληρου λαού για την επανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της εθνικής μας κυριαρχίας δεν έχω, δεν έχουμε, δικαίωμα απουσίας.»

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση Γραφείου

Φραγκίνη 7, TK 54624
Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα

2310-220144 & 2310-220188

Φαξ

2310-220024

Email

psomiadis09@gmail.com

 Developed & Hosted by:Momentous