ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΥΠΠΟΤ Π. ΓΕΡΟΥΛΑΝΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΖ΄ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

Τετάρτη, 21 Μαρτίου 2012εκτύπωση

Επιστολή στον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, εκφράζοντας την έντονη διαμαρτυρία του για την κατάργηση της ΚΖ΄ Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας και τη συγχώνευσή της με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς, με έδρα τη Θεσσαλονίκη.

 

Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης τονίζει ότι η ΚΖ΄Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας είναι «μια  αρχαιολογική υπηρεσία που εδρεύει σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Μακεδονίας και της Ελλάδας, με απαράμιλλο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, πόλο έλξης παγκοσμίου ενδιαφέροντος», με «ιδιαίτερα σημαντικό και επιτυχημένο έργο», αλλά και  «η μοναδική σε όλη την Ελλάδα που καταργείται και συγχωνεύεται με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες δύο άλλων περιφερειακών ενοτήτων».

«Η υποβάθμιση, ο περιορισμός της λειτουργικής της αυτονομίας και η απαξίωση του ρόλου της συνεπάγεται απαξίωση ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας», επισημαίνει ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και ζητά από τον Υπουργό Πολιτισμού να άρει άμεσα την απόφασή του για κατάργηση της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και να προχωρήσει στις  δέουσες ενέργειες για την ενίσχυση του έργου και του ρόλου της.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Παναγιώτη Ψωμιάδη προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλο Γερουλάνο έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

 

«Ενημερώθηκα σχετικά με  την  απόφασή σας  να καταργήσετε την ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου που καθορίζει το νέο οργανόγραμμα του ΥΠΠΟΤ και προβλέπει τη συγχώνευση των αρχαιολογικών υπηρεσιών, με σκοπό την περιστολή των δαπανών του Υπουργείου.

Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, προτείνεται να καταργηθεί η ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και να συγχωνευθεί με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα η συγκεκριμένη αρχαιολογική υπηρεσία είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα που καταργείται και συγχωνεύεται με τις αρχαιολογικές υπηρεσίες δύο άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Απορίες και ερωτηματικά προκαλούν οι λόγοι και τα κριτήρια με τα οποία λάβατε τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς πρόκειται για μια αρχαιολογική υπηρεσία που εδρεύει σε μία από τις πιο ιστορικές περιοχές της Μακεδονίας και της Ελλάδας, με απαράμιλλο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο, πόλο έλξης παγκοσμίου ενδιαφέροντος.

Η ΚΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων, με έδρα στους πρόποδες του μυθικού βουνού του Ολύμπου, μέσα στο μοναδικής ιστορικής αξίας χώρο του αρχαίου Δίου, έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια ιδιαίτερα σημαντικό και επιτυχημένο έργο με στόχο την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου ολόκληρης της Πιερίας και ευρύτερα της Μακεδονίας. Η υποβάθμιση, ο περιορισμός της λειτουργικής της αυτονομίας και η απαξίωση του ρόλου της συνεπάγεται απαξίωση ολόκληρης της Κεντρικής Μακεδονίας.

Και αυτό μάλιστα την ώρα που η ενορχηστρωμένη προπαγάνδα των Σκοπίων, με ασύστολα ψεύδη και προκλητικές ενέργειες, καπηλεύεται την ιστορία μας και οικειοποιείται την πολιτιστική κληρονομιά μας. Όταν εμείς οι ίδιοι αδιαφορούμε για την ανάδειξη των ιστορικών μας μνημείων και συμβόλων, οι γείτονές μας βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για την παραχάραξη και οικειοποίηση της ιστορίας μας.

Θα έχετε ήδη ενημερωθεί για τις αντιδράσεις τόσο των υπηρεσιακών παραγόντων της ΚΖ’ Εφορείας, όσο και για τις διαμαρτυρίες των τοπικών φορέων και της τοπικής κοινωνίας που για μία ακόμη φορά παρακολουθούν να απαξιώνεται ο τόπος τους από την κεντρική πολιτική εξουσία.

Επανειλημμένα έχουμε ταχθεί υπέρ της ανάγκης εξοικονόμησης πόρων και εξορθολογισμού της λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.

Όμως πραγματικά είναι αδύνατο να κατανοήσει κανείς πώς στοχοποιείται έτσι προκλητικά μόνο η συγκεκριμένη αρχαιολογική υπηρεσία, που έχει  τόσο χαμηλά λειτουργικά έξοδα (δεν έχει καν έξοδα ενοικίων καθώς λειτουργεί σε κτίρια που παραχωρήθηκαν από τις τοπικές αρχές!) και από την άλλη έχει τόσο υψηλή αξία και προσφορά στην πολιτιστική ζωή ενός ευλογημένου και μοναδικού ιστορικού τόπου.

Κατόπιν τούτων σας ζητώ να άρετε άμεσα την απόφασή σας για την κατάργηση της ΚΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και να προχωρήσετε στις  δέουσες ενέργειες για την ενίσχυση του έργου και του ρόλου της.

Δεν μπορούμε να αφήνουμε απροστάτευτο το πιο ισχυρό κομμάτι του πολιτισμού μας, της ελληνικής ιστορίας, της ίδιας μας της ψυχής και να τα θυσιάζουμε στο βωμό της λογιστικής!

Με εκτίμηση,

 

 

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία

Γραφείο Τύπου

 

Βρείτε μας στο Facebook

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΨΩΜΙΑΔΗΣ

«Εάν έμαθα κάτι μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες ενεργούς παρουσίας στην πολιτική, είναι πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο εάν έχεις κερδίσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των συμπατριωτών σου.

Με σεβασμό στις Αρχές και στις Αξίες που κληρονόμησα από την οικογένεια μου, τους δασκάλους μου, την Πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα, πορεύτηκα το δικό μου έντιμο δρόμο στην πολιτική, από την Αυτοδιοίκηση μέχρι τα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, προσπαθώντας να συμβάλω με τις δικές μου μικρές δυνάμεις στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και περήφανης Ελλάδας.

Ο αγώνας αυτός, παρά τα βρώμικα παιχνίδια που στήθηκαν σε βάρος μου, τον οχετό της λάσπης, συνεχίζεται. Γιατί τώρα ήρθε η ώρα των απαντήσεων σε αυτούς που βιάστηκαν να με ¨τελειώσουν¨ πολιτικά.
Αρνούμαι πεισματικά τη δημοκρατία της σιωπής και του καναπέ. Μαζί θα χτυπήσουμε την αδικία, μαζί συνεχίζουμε. Δεξιοί και Αριστεροί, είναι ανάγκη πλέον για την Πατρίδα μας να προχωρήσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Γιατί στους αγώνες ενός ολόκληρου λαού για την επανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της εθνικής μας κυριαρχίας δεν έχω, δεν έχουμε, δικαίωμα απουσίας.»

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση Γραφείου

Φραγκίνη 7, TK 54624
Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα

2310-220144 & 2310-220188

Φαξ

2310-220024

Email

psomiadis09@gmail.com

 Developed & Hosted by:Momentous