ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ Π. ΨΩΜΙΑΔΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΩΝ 100 ΧΡΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Κυριακή, 08 Ιανουαρίου 2012εκτύπωση

Επιστολή στον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο, με κοινοποίηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο και Π. Γερουλάνο και ανάλογες επιστολές στους αρχηγούς τωνπολιτικών κομμάτων Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαρά και Γ. Καρατζαφέρη, έστειλε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης σχετικά με τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης από τον τουρκικό ζυγό.

Στην επιστολή του ο Παναγιώτης Ψωμιάδης υπογραμμίζει ότι παρά τις επισημάνσεις από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας «καμία ουσιαστική μέριμνα δεν υπήρξε από πλευράς πολιτείας, αν και είναι ένα γεγονόςπου εκφεύγει από τα στενά τοπικά πλαίσια. Είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να εορταστεί με πρωτοβουλία της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς έχει εθνική και υπερεθνική σημασία για την ιστορική μοίρα ολόκληρης της βαλκανικής και της ίδιας της Ευρώπης.» Όπως επισημαίνει ο κ. Ψωμιάδης θα περίμενε από μια «κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας» να αξιοποιήσει την επέτειο «σε μια συγκυρία που το ηθικό του λαού είναι καταρρακωμένο και οι γείτονες εξακολουθούν να ασελγούν την ίδια την Ιστορία και να αμφισβητούν ακόμη και το καθεστώς των συνόρων στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα όσον αφορά στη χώρα μας» και ζητά από τον κ. Παπαδήμο να αναλάβει«την πρωτοβουλία για την δημιουργία μείζονος γεγονότος σχετικά με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, γεγονότος διεθνούς χαρακτήρα που θα προβάλλει την κοσμοπολίτικη πορεία της Θεσσαλονίκης στο χρόνο, τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή, την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.»

 

 

Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Π. Ψωμιάδη έχει ως εξής:

 

«Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, το 2012 είναι το έτος συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της ένταξής της στον εθνικό κορμό. Είναι μια επέτειος που δεν αφορά μόνο την πρωτεύουσα της Μακεδονίας, αλλά ιδιαίτερα την Κεντρική Μακεδονία και ολόκληρη τη βόρεια Ελλάδα που απελευθερώθηκε σταδιακά από τον τουρκικό ζυγό μεταξύ 2012 και 2013.

Δυστυχώς, παρά τις επισημάνσεις μας, καμία ουσιαστική μέριμνα δεν υπήρξε από πλευράς πολιτείας, αν και είναι ένα γεγονός που εκφεύγει από τα στενά τοπικά πλαίσια. Είναι ένα γεγονός που θα έπρεπε να εορταστεί μεπρωτοβουλία της κεντρικής κυβέρνησης, καθώς έχει εθνική και υπερεθνική σημασία για την ιστορική μοίρα ολόκληρης της βαλκανικής και της ίδιας της Ευρώπης.

Ιδιαίτερα στην συγκεκριμένη οικονομική και πολιτική συγκυρία, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης θα περίμενε κανείς ότι η εκάστοτε κυβέρνηση διά των αρμοδίων Υπουργών θα είχε ψηλά στην ατζέντα της τον εορτασμό. Σε μια συγκυρία που το ηθικό του λαού είναι καταρρακωμένο και οι γείτονες εξακολουθούν να ασελγούν την ίδια την Ιστορία και να αμφισβητούν ακόμη και το καθεστώς των συνόρων στα Βαλκάνια και ιδιαίτερα όσον αφορά στη χώρα μας -γιατί αυτή είναι η δυσάρεστη αλήθεια κ. Πρωθυπουργέ- θαπεριμέναμε από μια «κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας» να αξιοποιήσει την επέτειο: α) για να δείξει σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και στην ειρήνη στην περιοχή, β) για να στείλει μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας του Ελληνισμού και γ) για να ενεργοποιήσει και να υλοποιήσει επιτέλους ένα συνολικό σχέδιο ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δυστυχώς, παρά τις αποσπασματικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες του 2010, επιβεβαιωθήκαμε όσοι κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου τα προηγούμενα χρόνια, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ως αυτονόητο ότι ο εορτασμός της απελευθέρωσης θα έπρεπε να αποτελεί πρωτοβουλία του εκάστοτε Πρωθυπουργού και να τελεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Καμία ουσιαστική προετοιμασία δεν έγινε και το 2012 και ο μόνος «εορτασμός» συνίσταται στην εγκατάλειψη, στα λουκέτα, στην ανεργία -ό,τι πιο ευνοϊκό για τους Σκοπιανούς και τους άλλους επιβουλείς που θέλουν τη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα ασθενείς από κάθε άποψη. Υπόψη ότι τυχόν προσφυγή στις κάλπες μέχρι το καλοκαίρι θα χαθεί ο μισός χρόνος του επετειακού 2012.

Είναι γνωστές οι απόψεις που επιχειρούν να περάσουν ορισμένοι συγκεκριμένοι κύκλοι σχετικά με τα γεγονότα εκείνης της περιόδου περί μη απελευθέρωσης της Μακεδονίας αλλά κατάκτησής της από τον ελληνικό στρατό, απόψεις ενάντιες στα εθνικά συμφέροντα τις οποίες δυστυχώς ένα μέρος του πολιτικού κόσμου φαίνεται ότι υιοθετεί ή έστω ανέχεται. Απόψεις οι οποίες φαίνεται να κυριαρχούν στον κρατούντα πολιτικό κόσμο. Όμως ο Ελληνισμός δεν αντέχει άλλο ραγιαδισμό, άλλη υποδούλωση κ. Πρωθυπουργέ.

Ούτως ή άλλως, η μέχρι σήμερα παντελής αδράνεια και σιωπή επί του θέματος συνιστά ευθεία περιφρόνηση του λαού της βόρειας Ελλάδας και προσβολή της συλλογικής ιστορικής μας μνήμης. Περαιτέρω αδράνεια θα συνιστά προσβολή του ελληνισμού που σε κείνες τις διπλωματικές και πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις βρήκε την ενότητά του μετά από 500 χρόνια υποδούλωσης στον οθωμανικό ζυγό.

 

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Κατόπιν τούτων, μεταφέροντας τη βούληση των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας, ζητώ τώρα –έστω την ύστατη ώρα- από εσάς και τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνησή σας, να αναλάβετεπρωτοβουλία για την δημιουργία μείζονος γεγονότος σχετικά με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας, γεγονότος διεθνούς χαρακτήρα που θα προβάλλει την κοσμοπολίτικη πορεία της Θεσσαλονίκης στο χρόνο, τον πολιτισμό και την ιστορική της διαδρομή, την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας. Η ιστορική ευθύνη για τυχόν περαιτέρω υποβάθμιση, περιφρόνηση και προσβολή της Θεσσαλονίκης και της βόρειας Ελλάδας είναι μεγάλη και καλείστε να τη συναισθανθείτε.

 

 

Με τιμή,

 

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης»

Βρείτε μας στο Facebook

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΨΩΜΙΑΔΗΣ

«Εάν έμαθα κάτι μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες ενεργούς παρουσίας στην πολιτική, είναι πως τίποτα δεν είναι ανέφικτο εάν έχεις κερδίσει την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη και την αγάπη των συμπατριωτών σου.

Με σεβασμό στις Αρχές και στις Αξίες που κληρονόμησα από την οικογένεια μου, τους δασκάλους μου, την Πίστη στο Θεό και στην Πατρίδα, πορεύτηκα το δικό μου έντιμο δρόμο στην πολιτική, από την Αυτοδιοίκηση μέχρι τα έδρανα του ελληνικού Κοινοβουλίου, προσπαθώντας να συμβάλω με τις δικές μου μικρές δυνάμεις στην οικοδόμηση μιας ισχυρής και περήφανης Ελλάδας.

Ο αγώνας αυτός, παρά τα βρώμικα παιχνίδια που στήθηκαν σε βάρος μου, τον οχετό της λάσπης, συνεχίζεται. Γιατί τώρα ήρθε η ώρα των απαντήσεων σε αυτούς που βιάστηκαν να με ¨τελειώσουν¨ πολιτικά.
Αρνούμαι πεισματικά τη δημοκρατία της σιωπής και του καναπέ. Μαζί θα χτυπήσουμε την αδικία, μαζί συνεχίζουμε. Δεξιοί και Αριστεροί, είναι ανάγκη πλέον για την Πατρίδα μας να προχωρήσουμε ΕΝΩΜΕΝΟΙ.
Γιατί στους αγώνες ενός ολόκληρου λαού για την επανάκτηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας και της εθνικής μας κυριαρχίας δεν έχω, δεν έχουμε, δικαίωμα απουσίας.»

Παναγιώτης Χ. Ψωμιάδης

Στοιχεία Επικοινωνίας

Διεύθυνση Γραφείου

Φραγκίνη 7, TK 54624
Θεσσαλονίκη

Τηλέφωνα

2310-220144 & 2310-220188

Φαξ

2310-220024

Email

psomiadis09@gmail.com

 Developed & Hosted by:Momentous